Jawabanmu

2016-11-20T13:44:43+07:00

Babasan nyaéta dua kecap atawa leuwih anu hartina teu sarua jeung harti sawajarna, tapi biasana geus dipikaharti ku saréréa. Babasan ogé sarua hartina jeung wiwilangan atawa bibilangan, nyaéta ucapan-ucapan nu hartina henteu gembleng, teu jelas ogé konotasina, susunan basana ringkes, saeutik patri, jeung ulah dihartikeun sabenerna.

 

Conto babasan:

- dibeuweung diutahkeun. (Hiji perkara kudu dibeuweung diutahkeun heula saméméh diputuskeun = Satu persoalan harus dipikirkan masak-masak sebelum ditputuskan.)

- nyalindung ka gelung. (Manéh mah ngeunah hirup téh, cukup nyalindung ka gelung = Hidupmu enak sekali, cukup mengandalkan isteri untuk mendapatkan uang.)

- Beunghar-beunghar ogé Haji Kodir mah buntut kasiran. (Meskipun kaya, tapi pelit.)

 

Paribasa hartina sarua jeung ibarat, upama, biasana, baku, dadaku jeung saterusana. Bédana babasan jeung paribasa téh nyaéta babasan mah ngawangun hiji kecap (kantétan), ari paribasa mah mangrupa kalimah.

 

Conto paribasa:

- Si Ujang jeung si Asép mah siga cai jeung minyak. (tidak pernah bisa akur)

- Paribasa nganyam samak neukteukan bari motongan, paribasa néang anak ngadeukeutan popotongan. (bertemu anak, sekaligus pendekatan kembali dengan bekas isteri)

- Ari diarah supana, kudu dijaga catangna (ari aya barang anu diala hasilna kudu daék ngurusna = kalau ingin mengambil sesuatu dari alam, jangan lupa melestarikan alam atau lingkungan supaya langgeng hasil yang diperoleh).