*Bahasa Sunda*
Judul : Bahaya Ngaroko

D
ina jaman kiwari seureur para rumaja anu ngaroko di lingkungan sabudeureun masarakat . Tapi rumaja ayeuna teu terang bahayana tina eta roko teh . Jalmi anu teu ngaroko oge sami kenging akibatna Ku sabab nyeuseup haseup tina eta roko . Jadi , ti ayeuna urang teh kedah ati - ati lamun aya jalmi anu ngaroko .

K
unaon haseup roko ngabahayakeun ? Ku sabab haseup roko ngandung kurang leuwih 3200 zat kimia . Aya 40 zat kimia kaasup zat beracun jeung karsinogenik .
Roko ngandung nikotin , tar , jeung karbon monoksida .
Tiluannana zat eta ngabahayakeun .
Nikotin ngarupakeun zat kimia anu aya dina daun bako . Dina sabatang roko aya kadar nikotin 8 nepi 12 mg . Nikotin nimbulkeun efek tenang . Nu matak tukang udud sok ngarasa jongjon saanggeus nyeuseup roko . Dina dosis anu "rendah" nikotin nyababkeun nyeuri sirah , tekanan darah tinggi , ningkatkeun sekresi getah lambung nu ngakibatkeun nyeri maag , utah utahan , jeung diare . Nikotin ngarupakeun zat kimia anu bisa ngaruksak jantung jeung sirkulasi darah , sarta matak jadi nyandu .
Karbon Monoksida (CO) ngarupakeun gas beracun anu teu rupaan jeung henteu bau . Gas ieu di hasilkeun tina pembakaran teu sampurna . Ngaroko kaasup pembakaran teu sampurna anu ngahasilkeun haseup bodas (partikel karbon) jeung karbon monoksida . Gas karbon monoksida bisa nalian haemoglobin ngagantikeun oksigen . Akibatna getih bisa kakurangan oksigen . Hal ieu ngakibatkeun gawe jantung leuwih beurat keur nalian oksigen . Pembuluh darah bakal ngaleutikan , nepi ka nyocokan pembuluh darah . Nyocokan pembuluh darah di otak , atawa bisa ngalantarkeun stroke .
Tar oge aya dina bako atawa dina pangolahan pabrik . Tar dina roko ngaruksak sel paru - paru , ningkatkeun produksi lendir atawa reuhak jeung bisa nyababkeun kanker paru - paru .

Soal :
1.) Naon tema wacana di luhur ?
2.) Dumasar wacana di luhur , naon wae bahaya ngaroko teh ?
3.) Zat ngabahayakeun naon wae nu aya dina roko teh ?
4.) Kunaon jalma anu teu ngaroko meunang bahaya tina roko ?
5.) Cing ringkeskeun deui wacana di luhur teh make basa hidep sorangan !


Yang bisa jawab bantuin aku ya
Plissssssss . . .

Makasih :)


2

Jawabanmu

2014-05-17T23:33:16+07:00
1)  roko
2) Ku sabab haseup roko ngandung kurang leuwih 3200 zat kimia . Aya 40 zat kimia kaasup zat beracun jeung karsinogenik . 
Roko ngandung nikotin , tar , jeung karbon monoksida
3) tar, Carbon monoksida, nikotin
4) 
Jalmi anu teu ngaroko oge sami kenging akibatna Ku sabab nyeuseup haseup tina eta roko
5) yang ini di ringkas scara singkat aja :)
5 3 5
maaf sebelumya di nomer 2 yang di tanyakan "dari teks di atas apa saja bahaya merokok? " dan jawabanya anda kurang tepat. :)
2014-05-17T23:49:36+07:00
1. bahaya ngaroko
2. nyeuri sirah, darah tinggi, diare, serangan jantung, stroke.
3. nikotin sareng karbon monoksida
4. soalna jalma nubteu ngaroko ngiseup haseup roko ti jalmi anu ngaroko. sebabna karbon monoksida dina roko langsung lebet ka paru paru ngagantikeun fungsi oksigen.
5. bisa d ringkas sendiri :)
4 4 4